Pasărea Sufletului, la Sighet

17.07.2013
Adrian Bucurescu
Cimitirul Săracilor din Sighetul Marmaţiei, 14 iulie 2013 (Florin Eşanu/Epoch Times)

Cimitirul Săracilor din Sighetul Marmaţiei, 14 iulie 2013 (Florin Eşanu/Epoch Times)

Printre evenimentele care au marcat recenta ediţie jubiliară a Şcolii de Vară de la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, de la Sighetu Marmaţiei, s-a numărat şi vizitarea Cimitirului Săracilor, aflat la marginea dinspre râul Tisa a oraşului. Este o experienţă teribilă, mai ales după ce afli amănunte privind acest loc de reculegere.

Cei morţi în închisoare erau îngropaţi noaptea, în secret, în diferite cimitire, iar începând cu anul 1953 aici, la Sighet, pe malul Tisei, unde era şi frontiera cu U.R.S.S. Pentru că gropile nu au putut fi identificate, a fost imaginat un proiect peisagistic, în care conturul ţării este scris cu brazi, iar pe locul localităţii Sighetu Marmaţiei de pe hartă este înălţat un cenotaf dominat de o cruce masivă, decorată în stil bizantin.

În interior sunt depuse urne – purtând motivul popular românesc al Păsării Sufletului – în care şiruri nesfârşite de oameni veniţi din toată ţara au depus câte un pumn de pământ din locurile de execuţie, de pe gropile comune, de pe alte morminte ale victimelor. În afara graniţelor simbolice ale ţării, spre Răsărit, sunt plăci cu numele celor care au murit deportaţi din România în Donbas sau în Siberia.

În anul 2012, după motivul popular al Scării Vieţii, la intrarea în Cimitirul Săracilor a fost înălţată o poartă monumentală, surplombată de o clopotniţă şi de o mică platformă de pe care poate fi cuprinsă priveliştea ansamblului, un proiect al arh. Ştefan Radocea. Cu acest prilej a fost construit şi un centru de informare, unde vizitatorii primesc primele lămuriri asupra felului cum poate fi parcurs itinerariul în cimitir.

 

cititi continuarea pe http://epochtimes-romania.com/news/pasarea-sufletului-la-sighet—197236

(124)