SCANDAL MONSTRU – Nume importante excluse din Uniunea Scriitorilor

SCANDAL MONSTRU – Nume importante excluse din Uniunea Scriitorilor
De către ActualMM.ro –
26/02/2016
0
3849
Distribuiți pe Facebook
Distribuiți pe Twitter

Un nou scandal de proporţii zguduie Uniunea Scriitorilor din România. Nume importante din literatură au fost sancţionate, inclusiv cu eliminarea din Uniune.
Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere a Uniunii Scriitorilor din România, formată din Mircea Mihăieş (Preşedinte), Adrian Alui Gheorghe, , Gabriel Coşoveanu, Daniel Cristea-Enache, Răzvan Voncu (membri) a prezentat raportul privind încălcările statutului U.S.R. de către unii membri ai U.S.R. şi a propus o serie de măsuri.
Consiliul Uniunii Scriitorilor a dezbătut propunerile Comisiei şi a hotărât prin vot următoarele sancţiuni: excluderea din U.S.R., pentru grave încălcări ale statutului şi ale deontologiei a scriitorilor Dan Mircea Cipariu şi Grigore Şoitu; avertisment, pentru comentarii antisemite pentru Daniel Vorona şi găzduire de comentarii antisemite, Paul Cernat; avertisment, pentru prejudicii morale şi de imagine aduse U.S.R. pentru poetul Florin Iaru; suspendare din funcţia de preşedinte de Filială, pentru prejudicii morale şi de imagine aduse U.S.R. pentru Peter Sragher.
Reacţia lui Florin Iaru: Aţi pizdit-o!
Dragi membri ai Comisiei de Monitorizare, Suspendare şi Excludere, respectiv Mircea Mihăieș (Preşedinte), Adrian Alui Gheorghe, Gabriel Cosoveanu, Daniel Cristea-Enache, @Razvan Voncu (membri), ați pizdit-o. Pe bune.
Vă convoc pe toți, în fața Comisiei de Onoare şi Demnități, să probați PRIN ORICE înscris, informație sau dovadă publică și privată vreuna dintre acuzațiile aduse împotriva mea. Vreau să văd cu ochii mei cum anume și în ce împrejurări am adus prejudicii Uniunii Scriitorilor din România.
Cum nu aveți nici măcar o singură dovadă (dimpotrivă, aveți, cu duiumul, acuzații personalizate de rele practici, rea voință, incompetență și abuz), abia aștept să vă rușinez în public. Pentru că voi cere și prezența mass-media.
Evident, știind că ați votat în cunoștință de cauză, nu puteți refuza accesul presei la confruntarea solicitată de mine.
Mîine mă adresez oficial Uniunii Scriitorilor, dar azi vreau să vă dau nițel handicap.
Reacţia prozatorului Cristian Teodorescu:
Mircea Mihăieș, ești într-o greșeală fatală
Dragă Mircea, văd că ești președintele Comisiei de monitorizare, suspendare și excludere a membrilor USR. Nu știu cînd a fost înființată această comisie, dar în numele unei vechi prietenii, aș fi fost mulțumit dacă nu tu ai fi fost președintele ei. Uniunea Scriitorilor e un soi de sindicat, dar asta nu înseamnă că membrii săi sînt legați de acest sindicat pînă într-acolo încît să nu-și poată manifesta nemulțumirea, fie și recurgînd la arbitrajul tribunalului, față de felul în care sindicatul lor funcționează.
Pînă să apară comisia al cărei președinte ești a existat o comisie de onoare, al cărei rost era să-i excludă, sau nu, pe acei membri care făceau de rîs breasla ori îl pupaseră în dos pe Ceaușescu, sau care încercaseră să-i dea pe mîna Securității pe confrații lor.
Comisia aceea, pe care am condus-o un timp, ca proaspăt membru al USR, mi-a dat numai bătaie de cap. Numai în privința pupării lui Ceaușescu în cur – delict de complicitate cu dictatorul! – ar fi trebuit excluși din Uniune peste jumătate dintre membrii ei, iar dacă mai luam în calcul și relația cu partidul totalitar, PCR, nu știu dacă ar mai fi rămas 100 de membri ai Uniunii care să nu trebuiască dați afară.
Recunosc că atunci nici un scriitor n-a fost dat afară din Uniune. Singurul exclus a fost Eugen Barbu, înainte de inființarea acestei comisii, pentru a cărui trimitere la plimbare am votat și eu, fără șovăială. Pentru porcăriile pe care le făcuse scriitorilor, ca braț de presă al Securității. După aceea însă, cînd venea unul sau altul să-mi spună că nu știu cine trebuie dat afară din Uniune, îi întrebam pe amatorii de excluderi dacă nu cumva scriseseră și ei ceva asemănător motivelor pentru care ei voiau să fie dați alții afară din Uniune.
Acum, cînd Uniunea Scriitorilor nu mai e vînată și suprevegheată de stat, ca pînă în 1990, și cînd membrii ei nu mai pot fi acuzați ca în primul an de după revoluție că au făcut și-au dres pentru a susține dictatura, văd cum conducerea acestui sindicat umblă să-i excludă pe cei care cred că actuala conducere a sindicatului nostru își face prost datoria sau chiar încalcă legea.
Dacă actuala conducere a USR nu vrea să să scoată la iveală actele contabile de care răspunde, așa cum îi cer unii dintre membrii acestui sindicat, crezi, Mircea Mihăieș, că ăștia trebuie excluși din Uniune fiindcă se adresează Justiției din cauză că onor conducerea USR nu le răspunde? Sau crezi că cei care se opun și azi modificării monstruoase a statutului USR, prin care Nicolae Manolescu a fost ales și pentru a treia oară președintele USR, vor să dea o lovitură statului în stat al Uniunii Scriitorilor ? Căci dacă țărișoara, așa cum e ea, nu acceptă ca o persoană să fie aleasă și a treia oară în funcția de președinte, unii dintre noi vin și spun că USR nu are pe altcineva mai bun. Așa să fi fost, dar trebuia ca principiul din statut să fie modificat cu statut cu tot pentru realegerea lui Nicolae Manolescu?
De-abia acum, unii dintre cei care fac parte din conducerea USR se expun unei posibile excluderi, de astă dată cu legea în mînă. Ceea ce mă face să înțeleg de unde vi se trage unirea în cuget și-n simțiri, de parcă ați fi votat un soi de țar al scriitorimii române, bătîndu-vă joc de fostul statut al USR.
Reacţia lui Alex Goldiş, lector universitar doctor la Litere, UBB Cluj, critic literar:
Goldis
Rușinos ce s-a întâmplat săptămâna asta la vârful USR. Nu cunosc fiecare caz în parte, însă poate această Comisie de Monitorizare, Suspendare și Excludere (din care fac parte Mircea Mihăieș, Daniel Cristea-Enache, Adrian Alui Gheorghe, Gabriel Coșoveanu și Răzvan Voncu) explică ce înseamnă „prejudicii morale și de imagine aduse USR” de către Florin Iaru, unul dintre poeții-fanion ai Generației 80 și printre cei mai vizibili/vii jurnaliști culturali pe care-i avem. Faptul că Iaru e în USR nu poate aduce, după mine, decât beneficii de imagine, față de alți membri care nu fac cinste titulaturii.
Nici „găzduire de comentarii antisemite” în cazul lui Paul Cernat nu înțeleg ce înseamnă, în afara faptului că membrii USR pot fi trași de acum la răspundere nu doar pentru opiniile lor – ceea ce e deja destul de grav -, ci și pentru orice comentariu (al altcuiva) care apare pe wall-ul lor. În plus, oricine-l știe pe Paul Cernat, tip cu simpatii de stânga, nu poate să catalogheze decât rea-credință și falsificare grosolană a realității afirmația că criticul ar avea parti-pris-uri legionare.
În schimb, deciziile acestei Comisii îmi sună a abuz, a încălcare a libertății de expresie într-o breaslă pentru care ea e fundamentală – și, nu în ultimul rând, încercare de intimidare a oricărei critici la adresa modului de funcționare a USR.
Precedentul, care amintește de epurările ideologice ale anilor 50, e extrem de periculos și mă aștept la poziționări publice ale membrilor Uniunii pe care aceste abuzuri nu-i reprezintă.
Sursa: clujulcultural.ro
,,Tiganii, colectivitate oropsita de destin, pleaca din Flamanda spre Inimoasa, hotarati sa-si faca o noua viata; ei alcatuiesc o armata si se pun in slujba lui Vlad Tepes, care le promite ca-i va lasa sa se aseze in Muntenia (cantul I). Frumoasa Romica este rapita de diavoli, iar Parpangel, logodnicul ei, se rataceste prin padurea de langa Cetatea Neagra, bantuita de zane rele (vantoase si iele), iar in cele din urma, purtat de naluci, ajunge la curtea amagitoare, un han satanic, in care cei intrati devin amnezici (cantul II). Aici, Parpangel canta pentru petrecareti o romanta de dra¬goste, un cantec de pahar si balada despre Argin si Elena (cantul III). Sfintii intervin si spulbera hanul. Cei amagiti se trezesc intr-o balta puturoasa. Parpangel rataceste prin padurea blestemata, bantuita de aparitii fantomatice (cantul IV). invesmantat in haine turcesti, Vlad Tepes pune la incercare vitejia tiganilor, dar acestia, speriati, fug si se fac de ras (cantul V). in iad, Satana, cazut in melancolie, tine sfat cu supusii, hotarand sa-i ajute pe turci impotriva lui Vlad Tepes (cantul VI). in batalia decisiva, Vlad-voda ii ataca prin surprindere pe turci, iar viteazul Argineanul, un roman, om de credinta si fara teama, se lupta singur cu armata pagana si il infrunta pe sultan. Cand Satana ii ajuta pe turci, arhanghelii coboara din ceruri, iar Sfantul Mihail il invinge si il umileste pe diavol (cantul VII). Tiganii, speriati, incearca sa fuga si, in drumul lor, crezand ca sunt atacati, inchid ochii si se lupta cu o cireada de vite, convinsi ca se confrunta cu turcii. Diavolul, ascuns intr-o manastire, ii ispiteste pe calugari, iar turcii se retrag peste Dunare (cantul VIII). Are loc nunta lui Parpangel cu Romica, iar la ospat, Parpangel povesteste despre fabuloasa lui calatorie in lumea de dincolo. Iadul este un spatiu de jar, cu rauri de foc, in care sunt pedepsiti nemilostivii, lacomii, judecatorii corupti, defaimatorii si tiranii, in timp ce raiul este gradina desfatata, in care curg rauri de lapte si de rachiu, in copaci cresc turte, colaci si covrigi, iar dealurile sunt de cas, branza si slanina. in pulberea drumurilor zac pietre pretiose si margele (cantul IX). Dupa aceea, tiganii fac sobor pentru a-si hotari forma de guvernare (canturile X, XI). Discutiile degenereaza, intentiile bune esueaza, deoarece nimeni nu accepta opinia celuilalt. Vlad Tepes ia drumul exilului. Epopeea se incheie cu discursul inflacarat al lui Romandor, care indeamna la lupta pentru slobozie.Dupa modelul epopeii antice, calatoria capata sens initiatic prin coborarea in lumea infernala. intre imaginile create pe simboluri care aglutineaza sugestii sa¬tirice, infernul are un caracter pronuntat justitiar. Este vorba despre un spatiu de jar, cu rauri de foc, in care sunt pedepsiti nemilostivii, lacomii, judecatorii corupti, defaimatorii si tiranii; autorul insista asupra pedepselor (ca si textul apocrif intitulat Calatoria Maicii Domnului in iad), dar isi indreapta critica spre structurile socie¬tatii, in consens cu ideea iluminista ca legile si preceptele sociale distrug natura omeneasca: Rauri da foc incolo s incoace / Merg bobotind ca neste parjoale,/ Focul nestins toate-arde si coace,/Iar pe zios, in loc de iarba moale,/Jar si spuza fierbinte rasare,/ Nespusa din sine dand putoare. Prin rolul sau de a dizolva raul si pacatele lumii, focul etern si necrutator mistuie, fara sa distruga definitiv sufletele pacatosilor. Este interesant de remarcat aici ca, pentru Deleanu, tradarea nu ocupa un loc important, ca in Divina Commedia lui Dante, ci este trecuta printre alte greseli, pe cata vreme tirania este zugravita in imagini de satira groteasca: Tiranii crunti si far de omenie /Sed legati pe tronuri infocate,/ Band sange fierbinte din potire,/ Iar din matele lor spintecate fac dracii carnati si sangereti / Si-alte mancaruri pentru draculeti. in consens cu visul iluminist ca un despot luminat poate salva societatea, scriitorul pledeaza discret pentru renovarea sistemului social. La antipod, raiul este gradina desfatata, in care curg rauri de lapte si de rachiu, in copaci cresc turte, colaci si covrigi, iar dealurile sunt de cas, branza si slanina. in pulberea drumurilor zac pietre pretioase si margele: Dealurile si coastele toate / Sunt da cas, da branza, da slanina,/Iar muntii si stance gurguiate / Tot da zahar stafide, smochine!…/De pe ramurile da copaci,/ Spanzura covrigi, turte, colaci.
Jarteaua revoltat de situatia in care a fost adus de Parpanghel si de umilintele la care era supus ,desi semnase ca se angajaza a fi consilierul politic a lui Parpangel parafand legamantul sfant in fata Romicai si Iba ,convoaca la Unguru comitetul pentru debarcarea lui Parpangel.In fata lui Argiu ,Elenei si Felix se plange lui Vlad ca nu vrea sa fie condus pana la pensie de Parpangel.Face plan de plecare la capitala si solicita expres ca Vlad sa fie insotit de Argiu pentru verificarea documentelor care pregateau debarcarea lui Parangel.Cere insa pentru inceput, functia de vice.Auzind Romandor planul marsav cearta rau pe Jartea si pregateste incet inscaunarea in etape la sefie, a inimosului ostean.Dezamagiti Argiu ,Elena si Felix vad ca nu le mai ramane de facut decat un singur lucru :Sa-i faca un cadou inimosului ostean, la fiecare inceput de an ,un rand de jartele noi .Razboiul se incheiase demult ,dar Romandor inca cheama la lupta pentru slobozie.Spanu cenzor rosu,prost si gaunos, vazand ca a fost ales de adunatura, cenzor fara expertiza, prost nauc dar bun de gura ,uita repede pictura, asculta beat adunatura si rade prost cu ras tembel, ca e nascut sa fie el ,cenzor sef ,mare tembel.
Parpanghel umilt , de catre Jartea ,vazand ca nu mai revine pe fonctie ,suparat si pe Romica ca nu-si recunoaste propria-i semnatura de pe Protest ‪#‎Colectiv ,se prezinta la Vlad Dracu cu reclamatie… Vlad Dracu ,ingrijorat si el … se prezinta la locul dreptatii. Croitorasul cel viteaz devine incet ,incet , navetist pe bicicleta, intre arhive ,sala si carciumi, unde zi de zi ,au loc dezbateri aprinse Id est UAPR .”
…..Pictorul, citeste acatiste, mirandu-se si el, ca numele lui apare pe un protest #Colectiv, partas si el ,la micaTiganiada – juridica.
…In departare, se aude inca glasul lui Romandor care cheama la lupta filiala, pentru slobozie.”

(13)