Ioan Romeo Roşiianu la 47 de ani

Ioan Romeo Roşiianu la 47 de ani îşi strânge prietenii la Biblioteca Judeţeană

Scriitorul Romeo Ioan Roşiianu a venit în Baia Mare ca un OM împotriva făţărnăciilor din condeiul unora împotriva ADEVĂRULUI. Da, de ani de zile adevărul la Baia Mare supără! A spus, asemeni puţinilor, lucrurilor pe nume. La televiziunea locală, indiferent cum se numea, a avut un succes nemaipomenit. A devenit vedetă, dar a ajutat oamenii cu a sa putere în stat, (a patra) în continuare, fiind primul pe baricade. Văd, matematic vorbind, că şi la aproape 50 de ani o face! Succesul lui şi netihna nu a contat pentru el niciodată. A ajutat cetăţenii din municipiul Baia Mare când instituţiile plătite cu bani grei pentru asta, n-au făcut-o! Am văzut o secvenţă din viaţa lui când eram împreună într-un restaurant cu avocatul Emil Blaga. Nişte septuagenari serioşi l-au privit pe Romeo insistent, preţ de vreo oră. Apoi unul dintre ei a venit la masa lui să-l servească cu tot ce doreşte inima lui pentru că emisiunile lui i-au mers la suflet. Oamenii regretau lipsa lui de pe sticlă. Romeo mulţumit, ca un om normal ce e, n-a răspuns invitaţiei de a bea pe banii lor, până la urmă le-a plătit el. De asta trăieşte Romeo Roşiianu de „secole”! Pentru publicul lui. Şi îl are. Amărâţii şi cei care mor cu dreptatea în mână apelează la Domnia sa. Şi sunt din ce în ce mai mulţi! Pentru că ei, aceşti anonimi cu suflete curate, ştiu că Roşiianu trăieşte ca să facă bine. Poate de asta nu îmbătrâneşte. Merg la el ca la MECCA.
Să mai spun ceva. A început proiectul eCREATOR. Şapte cărţi tipărite până acum. Fantastic! Este aplaudat azi inclusiv de cârcotaşi, dar va fi aplaudat în Maramureşul literar mult mai târziu. E prea special momentul încât să intrăm în murdării. I-am întina memoria unui rătăcitor prin stele de câteva zile.
E timpul să spun în calitate de coleg al lui de ceva ani, singurul care am rezistat exigenţelor Domniei sale (pardon şi Nicu Scheianu de la Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale) la NECENZURAT tipărit şi electronic şi STIRILE MM dar şi falşilor prieteni, un fel de curriculum vitae sau o fişă de scriitor ca să vedeţi cine este aniversatul:
Debut literar: in „Teleormanul literar si artistic”, 1983, cu un grupaj de poezii;
Debut editorial: „Unghi al durerii” – Casa de Editură PANTEON, Piatra Neamţ, 1994, versuri
Volume publicate până acum:
– „Unghi al durerii” – Casa de Editură PANTEON, Piatra Neamţ, 1994, versuri
– „Naşterea insomniei” – Casa Editorială ODEON, Bucureşti, 1996, versuri
– „Lenjerie pentru Sfântul uitat” – Editura CYBELA, Baia Mare, 1997, versuri
– „Poetul ucis de Cuvinte” – Editura CYBELA, Baia Mare, 1999, versuri
– „Scrisori deschise trupului TĂU” – Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2000, versuri
– „Blestemul care stinge lumânări” – Casa Editorială ODEON, Bucureşti, 2000, versuri
– „În căutarea Îngerului pierdut” – Editura IULIUS, Baia Mare, 2004, versuri, ediţia I – a
– „Înnomenirea cuvintelor” – Editura IULIUS, Baia Mare, 2005, versuri, ediţia I – a
– „În căutarea Îngerului pierdut” – Editura IULIUS, Baia Mare, 2005, versuri, ediţia a II – a, revăzută şi adăugită
– „Înnomenirea cuvintelor” – Editura IULIUS, Baia Mare, 2005, versuri, ediţia a II – a, revăzută şi adăugită
– „KAKE – povestea ratata” – Editura IULIUS, Baia Mare, 2011, publicistică
– „Înnomenirea cuvintelor” – Editura CECONII, Baia Mare, 2014, versuri, ediţia a – III – a, revăzută şi adăugită
– „Pictorii cuvintelor” – Editura TipoMOLDOVA, Iaşi, 2015, critică literară
– „Arhitectura poemului” – Editura Ethnologică, Baia Mare, 2015, versuri

Coautor:
– „Acatistele Maicii Domnului” – Editura IULIUS, Baia Mare, 2002, religie, Ediţia I – a, coautor, alături de ÎPS Justinian Chira, Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului
– „Acatistele Maicii Domnului” – Editura IULIUS, Baia Mare, 2003, religie, Ediţia a – II – a, coautor, alături de ÎPS Justinian Chira, Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului

Traduceri:
– „Respiraţia cuvintelor” – Editura Amanda Edit, Bucureşti, ediţie bilingvă, romano – albaneză, 2015 (traducere Baki Ymeri)
– „Poemele fiinţei” – Editura Amanda Edit, Bucureşti, ediţie bilingvă, romano – germană, 2015 (traducere Renate Muller)
– „Înfăptuirea cuvintelor”, în curs de apariţie la Editura GRINTA din Cluj – Napoca, ediţie bilingvă, romano – italiană (traducere Rodica Vinau si Olimpia Danci)
Până acum Ioan Romeo Roşiianu a semnat prefaţa, postfaţa sau referinţe critice la peste 200 de cărţi, a fost inclus în 10 dicţionare şi în 30 de antologii literare, dintre care două sunt ediţii bilingve, romano – albaneze.
A publicat poezie, proză, eseu şi critică literară în toate revistele importante din ţară, la multe din acestea având rubrici sau pagini permanente de critică literară.
– Până acum a obţinut mai multe premii pentru poezie şi proză la diferite festivaluri din ţară, precum şi două premii pentru volum, ambele la Cărţile anului.
– Volumul „Poetul ucis de Cuvinte” (Editura CYBELA, Baia Mare, 1999, versuri) a obţinut Premiul pentru poezie in anul 2000, iar antologia de autor „Innomenirea cuvintelor” (Editura CECONII, Baia Mare, 2014, versuri, ediţia a – III – a, revăzută şi adăugită) în anul 2015
Fondator al revistelor „Millenium” si „eCreator”.
A publicat, poezie, proză şi eseu în Franţa, Germania, Anglia, Albania, SUA, Ungaria, Italia, Spania, Moldova, Ucraina şi Bulgaria.
Din postura de redactor, redactor şef sau director la editurile „Casa Lux” şi „Odeon” din Bucureşti, „Enesis” si „Iulius” din Baia Mare a coordonat şi îngrijit apariţia a peste 100 de cărţi.
Poate că este cazul să spunem cu toţii astăzi, uitând răutăţile cotidiene şi omeneşti

La mulţi, mulţi ani!

Gelu DAGOŞ

(43)