CENACLUL DE LA SATULUNG

Două ore de lectură la Cenaclul din Satulung

Sîmbătă 6 august, de schimbarea la faţă, în sala mare a Căminului cultural „Ioan Spiridon Buciuman” din localitatea Satulung, în organizarea Cenaclului literar „Petre Dulfu” din localitate, a avut loc prezentarea unor reviste de cultură din arealul maramureşean precum şi două ore de lectură, poezie în special. Îmbucurător este faptul că printre cei 40 de participanţi a fost şi un grup de eleve din clasa a VII-a şi a VIII-a care, cu tracul şi emoţiile inerente, au recitat din creaţia proprie şi fac referire la elevele premiante Călina Sabou, Alexandra Suciu, Doroteia Maghear sau Andreea Gherghiceanu. Am amintit acest fapt deoarece tot mai puţini tineri vin înspre literatură şi frumos.
S-a trecut apoi la prezentarea revistelor literare.
S-a început cu „eCreator- Cenaclul de la Satulung”, o revistă de 416 pagini realizată cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Satulung despre care a vorbit directorul ei scriitorul Ioan Romeo Roşiianu: „Această lucrare va fi una de referinţă pentru locuitorii acestei zone, iar existenţa ei va însemna o definire a acestei localităţi pe harta mare a literaturii române.” A invitat pe toţi cei prezenţi la o seară de muzică şi poezie la Turneul „Caravana culturii”care va avea loc luni, 8 august la Biblioteca „Petre Dulfu” din Baia Mare, ora 18.
Următoarea revistă prezentă la Satulung „Porţile Nordului” este o revistă de cultură şi civilizaţie a Centrului de Excelenţă în Promovarea creativităţii Româneşti Baia Mare şi ne-a fost dăruită cu generozitate de către directorul ei, scriitorul Mihai Ganea. Printre colaboratorii numărului 4 amintim pe: Adrian Graeunfels, Boris Mehr, Adrian Creţu, Dorina Şişu, Emanuel Pope, Gabi Schuster, Ioan Romeo Roşiianu, Lucica Dragoş, Gelu Dragoş, Nicolae Scheianu, Viorel Ploieşteanu, Voichiţa Vereş, Virginia Paraschiv şi Mihai Ganea. O revistă de ţinută, valoroasă în primul rând prin conţinut.
O altă revistă prezentă la întrunirea cenaclului local a fost cea a Ligii Scriitorilor Români din Maramureş „Freamăt”. Colectivul redacţional îi are pe Carmena Felicia Băinţan, Milian Oros, Aurelia Oancă şi Dragomir Ignat. Din editorialul semnat de Carmena Felicia Băinţan aflăm că: „Această revistă este susţinută de noi, prin toate modurile de exprimare şi realizare, şi nu putem să spunem decât BUN VENIT! celor care doresc să contribuie la promovarea şi dezvoltarea ei”.
Poetul Vasile Dan Marchiş, în calitate de fondator, ne spune câteva cuvinte despre numerele 13-14/2016 a revistei de cultură, literatură, artă, etnologie, religie, istorie şi cu substrat tradiţional „Izvoare codrene” şi proiectele de viitor.
Un moment important pentru mine şi o surpriză plăcută a fost apariţia la întâlnirea noastră a scriitorului clujean Ioan Cosmuţa care i-a invitat pe cei prezenţi pentru data de 16 septembrie, ora 13,oo la BJPD la lansarea celei de-a cincea cărţi a Domniei sale „Evadat din jungla ebolei”, Editura Imprimeria Ardealul Cluj Napoca.
Scriitorul Ioan M. Lazăr ne prezintă mai multe manuscrise, volume de poezii şi materiale ale Fundaţiei culturală şi creştină dr. Ilie Lazăr Purcăreţi.
Se trece apoi la cel de-al doilea punct pe ordinea de zi, unde oaspeţii sunt rugaţi de moderatorul evenimentului, jurnalistul Gelu Dragoş, ca să recite câteva poeme din creaţia proprie sau din marii poeţi români. Într-o ordine aleatorie am să-i numesc pe cei care au răspuns doleanţei mele: Mihai Ganea, Ioan Romeo Roşiianu, Maria Ardusădan, Ioan Ardusădan, Ioan M. Lazăr, Carmena Băinţan, Aurelia Oancă, Vasile E. Lupşe, Stănica Prisăcariu, Vasile Mureşan (epigrame), Vasile Dan Marchiş, Cornel Gh. Cosmuţa, Claudia Tomescu, Ioan Meteş Morar Cheliţanu şi nu în ultimul rând scriitorul Valeriu Sabău, care a primit cele mai numeroase aplauze.
La final, directorul şi gazda primitoare a Căminului „Ioan Spiridon Buciuman” Mihai Zmicală a mulţumit celor prezenţi pentru participare şi i-a invitat la un cozonac bun şi un pahar de vorbă.
Următoarea întâlnire se preconizează a avea loc pe 15 ianuarie 2017 întru cinstirea Poetului Naţional.

Gelu Dragoş

(17)