SCRISOAREA DESCHISA A CENTRULUI APARUTA PE CORECTNEWS

Scris de newsreporter in 04 august 2013 la 11:37,
STIMATE DOMNULE MINISTRU,DANIEL CONSTANTIN BARBU
Sursa imagine: glasul.md

In baza Legii nr53/2013, publicata in Monitorul Oficial nr.145 din 19.03.2013, ziua de 31 august este declarata oficialZiua Limbii Romane, si, prin urmare, societatea civila, prin reprezentarile ei cultural artistice, cu sustinerea materiala si logistica a institutiilor statului roman, vor consacra acestei zile evenimente culturale care sa celebreze limba romana, ca mesager al spiritualitatii romanesti.

In acest context va rugam sa luati act de initiativa noastra  privind  LIMBA ROMANA VORBITA – VALOARE DEPATRIMONIU . Este vorba de activitati pe care noi, ca voluntari, le-am demarat deja inainte de oficializarea Zilei Limbii Romane. Am identificat, am inregistrat si am publicat  esantioane ale expresivitatii limbii romane cotidiene, in arealul Maramuresului , precum si in alte tinuturi traditionale ale nordului romanesc.  Experientele fascinante pe care le-am trait si le traim am inteles ca este  nevoie si de conservarea limbajului patrimonial in memoria timpului. Ideea acestei preocupari a plecat de la o realitate: societatea romaneasca este intr-o continua dinamica si schimbare, limba romana, ca act  de comunicare, sufera ea insasi modificari, iar starea de gratie a limbajului cotidian autentic in enclavele etnografice,are tendinta sa se  altereze. Este adevarat ca s-au facut inregistrari audio ale versiunilor regionale, dialectale, ale limbii romane, in vederea cercetarilor lingvistice.

Nu avem insa    UN TEZAUR   ORAL AL LIMBII ROMANE  .

Exista acum facilitati tehnice de lucru, se pot gasi voluntari, si altii decat membrii grupului nostru: invatatori, profesori, preoti.

Este nevoie insa ca statul roman, prin institutia sa avizata, MINISTERUL CULTURII SI PATRIMONIULUI  NATIONAL, sa ia act, sa accepte, sa promoveze institutional  proiectul TEZAURUL  ORAL AL LIMBII ROMANE ,  proiect initiat si propus prin demers civic de noi, semnatarii:

MIHAI GANEA, VIRGINIA PARASCHIV, Baia Mare, 2 august 2013

 

sursa: http://www.corectnews.com/social/scrisoare-deschisa-catre-ministerul-culturii-si-patrimoniului-national

(214)