LIGA SCRIITORILOR LA FINAL DE 2016

Joi, 15 decembrie, la Cercul Militar Cluj, s-a derulat cea din urmă întâlnire din 2016 a membrilor Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor Români și a Cenaclului literar „Artur Silvestriˮ.
După ce prof. Antonia Bodea, conducătoarea cenaclului, a anunțat programul de activități, i-a predat ștafeta lui Al. Florin Țene, președintele național al LSR, care l-a invitat pe dr. Mihai Ganea din Baia Mare să dea tonul intonării, alături de eleva Emanuela Benciu (pe disc), a Imnului Ligii, al cărui compozitor este. „Noi nu vom mai fi, dar Imnul nostru va dăinuiˮ, a afirmat la final Al.F. Țene, în aplauzele sălii.
Iulian Patca, președintele Filialei Cluj a LSR, împreună cu Al.F. Țene au înmânat apoi lui Vasile Irimuș carnetul de membru LSR, iar lui Toader Ungureanu (75 de ani) și lui Gavril Moisa (65 de ani) câte o Diplomă aniversară.
În continuare, au fost prezentate cele mai noi cărți primite la filială: „Chem amintirile-napoiˮ, de Angelica Pătrașcu, „Calea Cruciiˮ, de un grup de creștini din Șimleul Silvaniei, „Mi-a plăcut culoarea. Pe urmele unei românce din Gabon, Africaˮ și „Dincolo de orizontˮ, de Ioana Heidel (Germania), „Din culisele viețiiˮ și „Cărți și cititori, cititor și cărțiˮ, de Ioan Hentea, „Cumpăna dreptățiiˮ, de Mihai Sălcuțan, „Trenul viețiiˮ, de Menuț Maximinian, „Se naște cevaˮ, de Dorel Cosma și „Taximetrist de noapte la Nerw York „ de Mircea M. Ionescu.Cele mai noi filiale, din Drăgănești-Olt (condusă de Liliana Ghiță Boian) și din Buzău (condusă de Dumitru K. Negoiță), ridică numărul filialelor LSR la 36, aproape fiecare filială avînd și un cenaclu literar care coagulează activitatea culturală a membrilor săi, susține Al. Florin Țene, care semnalează cele mai noi numere ale revistelor „Memoria slovelorˮ (Vîlcea), „Moldova literarăˮ (Iași), „Freamătˮ (Ulmeni, Maramureș) și „Agora Literarăˮ a Filialei Cluj a LSR.
Antonia Bodea, Tinina Nica Țene și Al.F. Țene au vorbit apoi despre Festivalul Internațional de Teatru și Literatură „Liviu Rebreanuˮ desfășurat la Palatul Culturii Bistrița în perioada 26 – 30 noiembrie, în organizarea Societății „Conexiuniˮ, o manifestare culturală de excepție, deja cu renume internațional.
A urmat momentul închinat sărbătoritului lunii, Gavril Moisa, care a fost prezentat într-un medalion de Iulian Patca. Prof. Rodica Prodan, autoarea cărții „Gavril Moisa – Efortul prometeic în abisul ontologicˮ, a venit înaintea asistenței pentru a vorbi despre geneza lucrării sale, născute din adevărate „exerciții de admirațieˮ (I. Patca). Apariția cărții, ținând cont de faptul că autoarea nu face parte din lumea scriitorilor, este un rar exemplu de altruism și generozitate față de munca de creație a unui contemporan. Grație prof. Lucia-Elena Locusteanu, lucrarea Rodicăi Prodan a beneficiat în cursul acestei zile și de o lansare în cadrul B.C.U. Momentul a fost încheiat de recitalul la vioară al talentatului elev Radu-Matei Prodan, de 13 ani (prof. Monica Lungu), de la Liceul „Gh. Șincaiˮ, care a interpretat o suită de colinde, fiind răsplătit de aplauzele entuziaste ale asistenței.
Poeții Alin Cucuruzan și Ovidiu Vasile (un tandem binecunoscut clujenilor) și-au lansat cele mai noi volume de versuri, „Cenușiu imaculatˮ, respectiv „Cu patria pe tavăˮ. I-a prezentat Antonia Bodea, care a afirmat că ei scriu „o poezie matură, profundă, expresionistă, de meditație filosoficăˮ, poezia patriotică fiind punctul de convergență al creației celor doi. I. Patca a afirmat că ei sunt „firi poetice diferite, complementareˮ, iar Ion Constantinescu, vicepreședintele LSR, a precizat că „poeții noștri dovedesc că respectă poeziaˮ. În luarea sa de cuvânt, Al.F. Țene a subliniat că dragostea de patrie nu este echivalentă cu poezia patriotică, fiindcă orice creație bună poate fi considerată poezie patriotică. G. Moisa a subliniat că A. Cucuruzan și O. Vasile „stăpânesc arta poezieiˮ. Vasile B. Gădălin a răsplătit eforturile lui G. Moisa, Rodica Prodan, Alin Cucuruzan și Ovidiu Vasile cu catrene scrise ad-hoc. Cei doi poeți au susținut un recital poetic în încheierea momentului.
Ultima rubrică a serii s-a articulat din recitalurile poeților Iulian Patca (regalat la aniversarea de 70 de ani prin două creații semnate Vasile B. Gădălin și Eugen Coța), Vasile Irimuș, Aurel Lucian Coța, Ion Benche, Eugen Coța și Vasile B. Gădălin, care a încheiat seara cu un grupaj inspirat de epigrame.
Voichița Pălăcean Vereș

(3)