Dumitru Iuga – o personalitate emblematică a culturii maramureşene


Suntem alături de familia Georgeta, Anamaria şi Bogdan Iuga în aceste clipe de mare tristeţe şi suferinţă la trecerea la cele veşnice a soţului şi tatălui drag Dumitru Iuga, personalitate de seamă a culturii maramureşene, fost director al Centrului Creaţiei Populare Maramureş.
Dumnezeu să-l odihnească în pace! Fie-i memoria binecuvântată!

Colegii de la C.J.P.C.C.T.Maramureş

A trecut la cele veşnice Dumitru Iuga – o personalitate emblematică a culturii maramureşene, în special a culturii populare din acest spaţiu atât de bogat în însemnele vechimii şi ale istoriei româneşti, un poet valoros şi un promotor înverşunat şi aplicat al valorilor străvechi din ţinutul descălecătorilor de ţară, al românismului, în general. Odată cu el se stinge încă un reprezentant de seamă al unei generaţii care a însemnat foarte mult pentru cultura maramureşeană, o generaţie care a reaprins flacăra creaţiei artistice în literatură, pictură şi muzică, în special, continuând şi hrănindu-se din marea creaţie populară maramureşeană, aşa cum au fost Mihai Olos, Mihai Cupcea, Ioan Chişter, Gheorghe Pop, V.R.Ghenceanu, Gheorghe Roman, Augustin Cozmuţa, Ioan Burnar, Vasile Dobra, Ioan M. Mihai, Nicolae Petricec şi atâţi alţii…
A fost multă vreme director al Centrului Creaţiei Populare din Baia Mare unde s-a făcut remarcat prin apărarea şi conservarea tradiţiilor acestui popor, a editat cărţi şi reviste vizând creaţia populară, mai cu seamă poezia populară pe care o diviniza, a iniţiat festivaluri de literatură sau de folclor judeţene, naţionale şi internaţionale, a fost un spirit aplecat spre trecut, spre strămoşi dar cu gândul la viitor şi la viitorime, a fost un creator autentic gândind şi dorind permaneţa, durata.
Fără Dumitru Iuga lumea culturală maramureşeană nu va mai fi la fel, valorile tradiţionale au mai pierdut un străjer de seamă şi un militant pentru păstrarea şi promovarea lor în lume…
El este un pilon de seamă în arhitectura culturală maramureşeană şi lipsa lui se va vedea multă vreme în timp, mai ales prin faptul că sunt tot mai puţini cei care sunt în măsură să preia ştafeta.
„E trei sferturi sub ierbi generatia mea, /ce sa caut aici, fără nimeni din toţi?” spune într-un poem Adrian Păunescu… Da, generaţia lui Dumitru Iuga şi a oamenilor de cultură de mare valoare din acest spaţiu se stinge încet. El este unul dintre cei mai însemnaţi, el a fost unul dintre cei mai valoroşi şi lipsa lui se va vedea şi se va simţi cu adevărat. Odihnească-se-n pace Cerbul alb al literaturii maramureşemne!

Nicolae Scheianu

(9)