MIHAI GANEA – TESTAMENTUL FILOZOFIC

Întrebat dacă am semnat cartea aceasta în convingerea că textul îmi aparţine am răspus afirmativ. Da, texul îmi aparţine. De scris l-au scris alţtii. Scribii comunişti ai securităţii. Convorbirile telefonice înregistrate sunt „dicteurile” mele. Gândurile mele. Gândurile mele izvorâte din trăirile şi emoţiile încercate şi dictate scribilor prin intermediul telefonului ascultat. Minune Edisoniană. Acolo sunt eu. Eu, cu emoţia mea nesfârşită. Viaţa mea. Minunata mea viţă. Binecuvântata mea viaţă. O mare lucrare a lui Dumnezeu. Acesta sunt eu. Câţi vor înţelege acest amănunt, nu ştiu. Dar intuiesc interesul generaţiilor viitoare printre rânduri şi semne. Multe frunţi se vor încrunta dar multe inimi se vor descătuşa vremelnic pregătindu-se pentru o altă devenire. Aşa a fost. De acest lucru nu se mai poate îndoi nimeni. Aşa a fost. A trebuit să trec şi eu prin această experienţă. Sistemul concentracţionar. Comunismul cenuşiu românesc.
Dacă nu aș fi publicat această carte, aș fi murit odată cu istoria. Aceea parte a istoriei României, rușinoasă și criminală, pe care de 30 ani se străduiesc să o îngroape comuniștii și securiștii sistemului concentracționar, rămași încă în viață, numai și numai pentru un singur scop. Acela, pentru ca progeniturile lor, să trăiască la adăpostul unei istori false. Istoria falsă a comunismului românesc cu față umană.
Atunci când scriu, mă înfior la gândul că sunt singurul suprvețuitor capabil să-și publice testamentul filozofic. Deși ca mine au fost milioane de semeni de-ai mei, nimeni nu și-a publicat până acuma dosarul de urmărire informativă. Doar este liber fiecare să o facă. Motivul este acela că a face acest lucru în România la ora actuală, înseamnă să declanșezi o luptă inegală cu foști tăi totționari, rămași și ei în viață, septuagenari sau octogenari dar influebți și dătători de ton în politica statului de drept Markerul de putere îl constituie faptul că toți au pensii nesimțite, de 10 sau 20 ori mai mare decât ceea a unui medic sau profesor obișnuit, iar pe lângă aceasta dețin funcții bine remunerate în aparatul administrativ sau al societății civile. Președinți de ONG-uri sau funcționari publici, peste capul cărora nu poate trece nimeni. În felul acesta comuniștii români asigură nemurirea sistemului printr-un proces de reîncarnare perpetuă în copii lor. Elita comunistă post decembristă. Ceilalți, restul populației va rămâne, în continuare, să joace rolul iobagului de serviciu al sistemului iar urmașii lor vor dobândi acelaș statut. Personal, celor care mi-au confecționat dosarul de urmărire informativă, nu le reproșez decât un singur lucru. Nu m-au închis, nu m-au torturat, nu m-au ucis. Nimic din toate acestea. Practic, nu mi-au făcut alceva decât că nu m-au lăsat să trăiesc. Asta le reproșez acuma, viața mea netrăită. Pentru asta îi acuz, pentru viața mea netrăită. Dar și pentru viețiile netrăite a câtorva milioane de semeni de-ai mei. Voi și din păcatte, urmașii voștri beneficiari ai sitemului diabolic, voi cum puteți să trăți, să mai trăiți încă cu această povară ?
…………………………………………………………………………………………………….

Foarte ciudate au fost întâlnirile mele cu maiorul Baciu. Marcate de frică și teroare. Teroare jovială. Maiorul Baciu mi se adresa cu apelativul ”Jigodie”.
-Mare jigodie ești doctore ! Spunea el, din când în când, punctând, pe ici e colo, dialogul cu mine. De fapt, conversația cu mine era mai mult un monolog. Nu mă lăsa să vorbesc. Vorbea numai el. Întrebările sale erau mai mult retorice. El pune aîntrebarea și tot el răspundea în locul meu.
-Ia zi, Doctore, cum e cu șobolanii ăia ? Și tot el răspundea imediat.
-Adică, noi suntem șobolanii. Noi, partidul și organele ! Și clătina din cap supărat în vreme ce răsfoia dosarul din fața sa. Bănuiam că este dosarul meu. Dosarul meu de securitate.
-Da, da ! Mare jigodie ești, doctore. Apoi, se însuflețea.
-Scrie ! Scrie, tovarășe. Scrie ce-ți dictez eu acuma. Și începea să dicteze :
-Subsemnatul, fiul lui, și al, născut în, la data de, cu domiciliul în, de profesie, cu locul de muncă în, și așa mai deprte . . . recunosc ce am făcut, ce am vorbit, ce am declarat, etc. Tot ce mi s-a arătat, în fața organului de cercetare. Recunosc tot și-mi iau angajamentul să nu mai fac ce am făcut.
Nicioodată nu am aflat ce am făcut sau ce urma să nu mai fac. A fost și va rămâne, pentru mine, pentru totdeauna, un secret: cine au fost șobolanii, cine am fost eu în fața maiorului Baciu, cine am fost eu în fața securității statului român, cine am fost eu în fața partidului și poporului român ?
-Un gunoi, și un rahat, o jigodie ordinară ! Asta am fost eu, după spusele maiorului Baciu.
MIHAI GANEA

(19)