NICI SA VORBIM NU MAI AVEM VOIE ?

Nici să vorbim n-avem voie??
Postat de Eva Grosz în Decembrie 29, 2013 la 12:30am
Trimitere mesaj Vezi blog: Cititor de Proza

Noaptea dintre 17 şi 18 ianuarie 1991.
De câteva săptămâni populaţia Israelului era pregătită pentru momentul când aviatorii Coaliţiei în frunte cu cea a Statelor Unite, vor ataca Irakul.
Irakul cucerise Kuweitul încă în August 1990, ţara plină de petrol şi nici prin gând nu-i trecea să-şi retragă armatele.
Sadam Husein, preşedintele Irakului ameninţa Israelul, că-l va şterge de pe faţa pământului.
Se ştia că Irakul are rachete Skud ,care pot ajunge în Israel, nu se ştia în ce măsură sunt rachete cu substanţe chimice în vârful lor . Dar posibilitatea exista..
Întregii populaţii evreieşti şi arabe i se repartizaseră măşti anti gaze, ALA… mi-am amintit eu de lecţiile ALA din liceu, pe care le învăţasem bine ……
Îmi amintesc… copiii mei , o fată şi un băiat ,apropiaţi în vârstă, făceau armata în acel timp şi erau îngrijoraţi pentru noi. Ei… pentru noi.
O adusesem şi pe soacră-mea la noi, că ea nu înţelegea o boabă ebraică şi nu voiam să fie singură.
De zeci de ori pe zi se dăduseră instrucţiuni, cum să se poarte populaţia la servici , acasă, dacă tocmai este pe stradă , la şcoli şi la grădiniţe. Zeci de exerciţii preliminare…..
Măştile ALA erau obişnuite pentru adulţi ,cum le ştiu cu toţii , altele erau pentru copii şi altele pentru nou născuţi, care erau introduşi într-un fel de incubator cu aerisire .
Neînţelegând de ce sunt puşi în acele sacuri cu aerisire, zbierau cât îi trăgea inima….
………………………………………………………………………………………………………………………..
17 Ianuarie miezul nopţii.
Stăteam culcată şi aşteptam . Trebuia să înceapă atacul coaliţiei asupra Irakului , iar acesta la rândul ei anunţase că în acel moment când va fi atacat, va trimite prima rafală de rachete asupra Israelului.
Radioul avea baterii în caz de întrerupere de curent, televizorul mergea nonstop …… inima îmi bătea de-mi ieşea din piept.. eram cam speriată, dar şi curioasă cum vine din ceruri o asemenea rachetă…
Observatorii noştri ştiau cam între unu până la cinci minute de venirea rachetei, înainte de a cădea. În momentul când racheta era observată cu instrumentele adecvate, începea sirena să sune…UUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!!!!!!!!!!!! iar crainicul spunea parola :
“Nahaş Ţefa” , care înseamnă Viperă ….Crainicul repeta de câteva ori –Nahaş Ţefa, Nahaş Ţefa…Viperă,Viperă…. de credeai că vine chiar o viperă şi te împunge în părţile sensibile…..
…………………………………………………………………………………………………………………………….. Îmi amintesc de parcă ar fi acum… pusesem cafea la fiert ca să nu adorm în timp ce zboară rachete, poate cade una tocmai pe capul meu. Bărbatul meu stătea liniştit , citea ceva… soacră-mea se bucura că are ocazia să fie cu noi, ei nu-i era frică de nimic….trecuse prin multe….
Deodată un UUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!!!!!!!!!!!!!…. urmat cu întârziere de “Viperă, Viperă…” şi crainicul era surprins….era nou în materie….
M-au apucat toţi dracii, am sărit din pat , mi-am adus aminte de cafeaua pusă pe foc… fuga în bucătărie…. bărbatul meu după mine… ce dracu faci… zice el… acum pui cafea??…. unde-i masca, unde te duci ?…[ la noi în bloc era doar adăpost la subsol şi nimeni nu voia să coboare , nu prea era timp să cobori]… hai la baie !…[ ea nu avea ferestre, doar un ventilator ],
sus masca-jos masca… ai pus-o invers… pune masca pe maică-ta, aşeaz-o pe WC… nu era alt scaun în baie…sună telefonul…asta mai lipsea…..sora mea …eu în Holon ea în Natania… eu cu masca, cum naiba să-i răspund?… încerc să vorbesc, iese un sunet ca din trompetă… ce faci ?
zice ea… mai trăieşti?… altă nebună…zic: ţi-ai pus masca? … da, zice ea, dar am pus-o fără filtru, era să mă sufoc…Proasto! …zic eu…şi în zile fără rachete mă enerva… nu ai văzut cum se pune, de sute de ori??….
He,he… la examenul de ALA în clasa a 11-cea ea picase , eu m-am dus cu ea la profesor şi
m-am rugat să o lase la încă un examen. Şi am stat să învăţ cu ea… am stat şi am stat… dar ce a ajutat? … că masca tot a pus-o fără filtru care îi dădea aer…….Mă întreabă : ce fac acum…. ce se spune la TV?
Taci şi pune masca, vorbim dupaia… dacă mai putem…….
……………………………………………………………………………………………………………………………..
BUUUUUM !!!! Şi încă un BUUM ! şi încă unul … trei una după alta… foarte aproape de noi, sau aşa ni s-a părut ?….
Regulamentul era să aştepţi după căderea rachetei cam 15-20 de minute până ea e detectată şi examinată , dacă are sau nu de-alea chimice….n-avea…
Anunţă la radio : Zona A , poate ieşi din adăpost. Ţara era împărţită virtual în zone pentru ca populaţia să înţeleagă când e vorba de zona de care aparţine… fără să ştie duşmanuuuuuuu….
Cum să nu ştie??????… ştiau ei totul, că la noi nu tace lumea, că nu poate să tacă din naştere….vorbeşte când trebuie şi când nu trebuie vorbeşte şi mai mult…
Zona A era Tel Aviv şi subburbiile . Căzuse lângă noi la vreo 500 de metrii.
Deabia când am auzit unde căzuse au început să-mi clănţăne dinţii….bărbatu-meu..
“acum te-a apucat frica? La tine toate-s cu întârziere….” …. …telefonul sună … sor-mea, copiii… sunteţi bine?…. tare bine !!!!!!… trăim, de ce să nu trăim…. du-te şi te culcă , zice bărbatu-meu….dar nu uita să scoţi masca. …arăţi ca o sperietoare….
……………………………………………………………………………………………………………………………
Apoi ne-am obişnuit, nu mai puneam masca, nu ne mai mişcam de unde eram, mergeam la servici cu masca atârnată pe umăr… şi pentrucă lucram cu pacienţii se întâmpla să-mi pun şi eu şi pacientul masca în mijlocul tratamentului… sau nu le puneam…dacă se întâmpla să avem o discuţie bună……fie ce-o fi…..odată trăieşte omul… nici să vorbim n-avem voie???
…………………………………………………………………………………………………………………………..
În 23 Februarie 1991 marele violonist Isaac Stern a sosit în Israel să dea un concert.
Este ştiut că diferiţi artişti vin în Israel tocmai când se dezlănţuie un conflict, pentru a îmbărbăta populaţia. Aşa era şi Isaac Stern. Venea. Venea şi Zubin Mehta şi Leonard Bernstein, veneau… nu le era teamă….
În timpul concertului a sunat sirena.

Priviţi în videoclip cum a reacţionat Isaac Stern.
http://www.youtube.com/watch?v=TZFWV0UIuNM

(157)